داکت اسپلیت یک سیستم تهویه هوای پرطرفدار و کاربردی است که هم قابلیت سرمایش و هم گرمایش دارد؛ بنابراین در کل طول سال دارای کاربرد است. در این مقاله از سری مقالات دماکالا شما را با داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی، ویژگی ها و طرز کار آن، نحوه کار با داکت اسپلیت و دیگر مطالب مهمی که باید بدانید، آشنا می کنیم.
پس اگر شما هم قصد دارید بیشتر با داکت اسپلیت آشنا شوید و بدانید داکت اسپلیت چیست، تا پایان این مقاله همراه دماکالا باشید.
طرز کار داکت اسپلیت
با توجه به کاربرد دوگانه داکت اسپلیت برای سرمایش و گرمایش محیط، این نوع کولر کاربرد زیادی در پروژه های ساختمانی مسکونی و اداری دارد. از داکت اسپلیت معمولا در ادارات، مراکز خرید و دیگر مکان های بزرگ استفاده می شود. با این حال کاربرد داکت اسپلیت در منازل در حال افزایش است.
داکت اسپلیت شبیه کولر گازی های معمولی کار می کند با این تفاوت که اسپلیت دیواری ندارد و دارای یک یونیت داخلی است که داخل ساختمان کار گذاشته می شود و فقط دریچه ها هستند که در سقف کاذب قرار می گیرند و از بیرون قابل مشاهده اند.
داکت اسپلیت ساختار پیچیده ای ندارد و مثل کولر گازی ممعمولی از دو بخش کندانسور و کولر (یا هواساز) تشکیل می شود. کولر همان بخشی است که داخل فضای آپارتمان قرار داده می شود و وظیفه آن ایجاد باد، تولید باید گرم یا سرد، رطوبت زدایی هوا و … است.
یونیت کولر معمولا داخل سقف کار گذاشته می شود و هوا را از طریق کانال کشی (داکت) به قسمت های مختلف ساختمان منتقل می کنند. داکت ها می توانند کولر را به بخش های مختلف ساختمان متصل کنند. کولر از طریق همین بخش ها است که تبادل هوا را انجام می دهد. سینی، کویل، اواپراتور، پروانه و دینام از جمله قطعات داکت اسپلیت در بخش کولر هستند.
بخش دیگر داکت اسپلیت کندانسور است که بیرون از آپارتمان قرار می گیرد و معمولا از یک فن، موتور، و دینام تشکیل می شود. کار اصلی کندانسور تنظیم حرارت محیط است. کندانسور به کمپرسور امکان انتقال گاز سرد ساز به کولر را می دهد. گاز سرد سازی که در داکت اسپلیت به کار می رود گاز فرون است.
انواع داکت اسپلیت
به طور کلی دو نوع داکت اسپلیت داریم که تفاوت اصلی آن ها در مصرف انرژی است:
- داکت اسپلیت معمولی با مصرف انرژی سطح B
- داکت اسپلیت اینورتر با مصرف انرژی سطح A
داکت اسپلیت اینورتر چیست
در داکت اسپلیت اینورتر، کمپرسور از سرعت های مختلفی استفاده می کند بنابراین انرژی کمتری مصرف می شود. در این نوع از کمپرسور، زمانی که دما کم می شود سرعت کمپرسور به صورت خودکار کاهش می یابد و زمانی که دما زیاد می شود، سرعت کمپرسور به صورت خودکار افزایش می یابد. در واقع، کمپرسور اینورتر به نوعی یک کمپرسور هوشمند است و هماهنگ با ظرفیت و نیاز کاربر و دمای مطلوب او کار می کند.
برعکس، کمپرسور در داکت اسپلیت معمولی تحت هر شرایطی با یک سرعت ثابت کار می کند و با توجه به نیاز و ظرفیت تغییری نمی کند. در نتیجه مصرف برق بالاتری هم دارد.
مزایای داکت اسپلیت:
- عمر و دوام بالا: بعد از نصب داکت اسپلیت در ساختمان، می توانید تا سال ها از بهینه ترین سیستم گرمایشی و سرمایشی برای کل آپارتمان استفاده کنید. داکت اسپلیت نسبت به بقیه سیستم های سرمایشی عمر و دوام بیشتری دارد.
- پنهان بودن کولر: علاوه بر این که داکت اسپلیت برای هر اتاق و فضا دریچه هوا دارد، خود سیستم کولر و تجهیزات آن داخل سقف کار گذاشته می شود و قابل دیدن نیست.
- سر و صدای کمتر: صدای کولر داکت اسپلیت نسبت به کولر گازی و آبی بسیار کمتر است.
- منطقه بندی: با سیستم داکت اسپلیت می توانید تصمیم بگیرید که می خواهید کل خانه خنک شود یا چند تا از اتاق ها یا سالن ها. به این قابلیت zoning گفته می شود. داکت اسپلیت به شما این امکان را می دهد که برای هر اتاق دمای خاصی را تنظیم کنید.
- بالا رفتن ارزش خانه: به طور کلی نصب سیستم داکت اسپلیت در یک خانه یا واحد تجاری قیمت و ارزش آن را بالاتر می برد.
- مقرون به صرفه بودن: اگر بخواهید برای یک آپارتمان بزرگ سیستم سرمایشی و گرمایشی نصب کنید، نصب داکت اسپلیت نسبت به نصب چندین اسپلیت معمولی هزینه بسیار کمتری دارد. بنابراین داکت اسپلیت برای فضاهای بزرگ به صرفه تر از اسپلیت است. نصب داکت اسپلیت هنگام ساخت خانه یا بازسازی راحت تر است و هزینه نصب را کاهش می دهد.
- قدرت بالا برای سرمایش و خنک کردن سریع محیط
- فیلتر کردن هوا و جلوگیری از ورود گرد و خاک که برای مناطق با آلودگی هوای بالا مناسب است
- مناسب برای محیط های گرم و شرجی
معایب داکت اسپلیت:
- قیمت بالا: با وجودی که گفتیم نصب داکت اسپلیت در یک فضای بزرگ نسبت به خرید چندین اسپلیت از لحاظ اقتصادی به صرف تر است اما قیمت یک واحد داکت اسپلیت نسبت به قیمت یک واحد اسپلیت بیشتر است. اگر بخواهید از قابلیت های zoning یا چرخه معکوس (reverse cycle) یعنی داشتن هر دو عملکرد گرمایش و سرمایش هم استفاده کنید، هزینه شما بالاتر می رود.
- مصرف برق بالا: عموما مصرف برق داکت اسپلیت نسبت به اسپلیت معمولی بیشتر است.
- دشواری نصب: نصب سیستم داکت اسپلیت در خانه که از قبل داکت اسپلیت نداشته بسیار پیچیده است و بنابراین قیمت بیشتری هم دارد.
سر و صدای داکت اسپلیت
سر و صدای داکت اسپلیت یکی از شکایات عمده افرادی است که از این سیستم تهویه مطبوع استفاده می کنند. داکت اسپلیت ها به صورت طبیعی هنگامی که روشن هستند و کار می کنند صدا تولید می کنند. نمی توان انتظار داشت که حتی کم صدا ترین داکت اسپلیت هم هیچ صدایی تولید نکند. اما مواردی وجود دارد که به کاهش صدای داکت اسپلیت کمک می کند. یکی از اصلی ترین و مهم ترین عواملی که در کاهش صدای داکت اسپلیت موثر است، نصب داکت اسپلیت در محل مناسب است.
در صورتی که کندانسور یا همان یونیت خارجی که بیرون از ساختمان نصب می شود تراز نباشد، ممکن است باعث سر و صدای داکت اسپلیت شود. بنابراین تراز بودن کندانسور و نصب درست آن به کاهش سر و صدای داکت اسپلیت کم می کند.
یوتیت داخلی داکت اسپلیت هم باید درست نصب شود. یونیت داخلی یکی از عوامل اصلی سر و صدای داکت اسپلیت است. بنابراین بهتر است جایی نصب شود که در آن منطقه رفت و آمد و حضور زیادی نداریم. طبیعتا توصیه نمی شود که یونیت داخلی داکت اسپلیت را در سقف مکانی مثل اتاق نشیمن یا اتاق خواب نصب کنید. تراز بودن و شاسی کشی یونیت داخلی نیز به کاهش صدای داکت اسپلیت کمک می کند.
ایرادات کانال کشی و نصب کویل هم ممکن است باعث سر و صدای داکت اسپلیت شود. این موارد باید توسط نصاب کولرگازی داکت اسپلیت رعایت شود. شما برای کاهش بیشتر صدای داکت اسپلیت می توانید از پوشش های عایق مثل عایق آکوستیک و پشم شیشه هم استفاده کنید که هم صدا و هم لرزش داکت اسپلیت را کاهش می دهد.